Pri pripravi piva uporabljamo za dvig specifične mase različne vrste sladkorjev. Najpogostejši so :
- Dekstroza oz. d-glukoza, ki je enostaven sladkor oz. ogljikov hidrat – monosaharid z molekulsko formulo C6H12O6. Izvori dekstroze so koruza, riž, krompir, maranta, kasava in grozdje (tudi imenovan grozdni sladkor oziroma glukoza)
- Med, ki vsebuje 76 % enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza). Fruktoza – sadni sladkor je tudi enostaven sladkor-monosaharid. Fruktoza je bela trdna snov in je najbolj topna izmed sladkorjev. Izvori: sadje, med in nekatere zelenjave
- Maltoza je disaharid in na kratko se mu reče slad. Maltoza proizvajajo iz škroba – npr. iz krompira ali žitaric. Najbolj znani so sladi iz žitaric – pšenični slad, kuruzni slad ali ječmenov slad, saj vsebujejo velike količine maltoze.
- Običajni sladkor – saharoza
- [intlink id=”118″ type=”post”]Tekoči sladni ekstrakt[/intlink] – Liquid Malt Extract (LME)
- [intlink id=”118″ type=”post”]Suhi sladni ekstrakt[/intlink] – Dry Malt Extract (DME) tudi Spray Malt
Razmerja glede na dekstrozo:
- 1,33 kg – Suhi sladni ekstrakt – Dry Malt Extract (DME) tudi Spray Malt
- 1,25 kg – Tekoči sladni ektrakt – Liquid Malt Extract (LME)
- 1,22 kg – med
- 1,00 kg – dekstroze
- 1,00 kg – kristalni sladkor