All Grain recepti

agp-mpapa_v01

Drozganje – Prva faza

V tej fazi iz kuhanja sladu na primernih temperaturah (glej recept) konvertiramo škrob (glavna sestavina sladu) s pomočjo Alfa Amilaz (encimi, ki so v sladu in so nastali pri kaljenju ječmena) v primerne sladkorje (enostavne sladkorje za alkohol in kompleksne za aromo). Koraki:

 1. slad primerno zmeljemo
 2. v loncu pripravimo določeno količino vodo do temperature za ‘Strike‘ (glej recept), v lonec vpnemo drozgano vrečo in vanjo vtresemo mleti slad
 3. kuhamo po receptu določeni čas pri določeni temperaturi (glej recept). Redno mešamo za boljši izplen.
 4. posebej pripravimo določeno količino vode na določeno temperaturo za ‘Sparge’ (glej recept)
 5. po končanem drozganju – tropine dvignemo in jih zalijemo s ‘Sparge‘ vodo
 6. pustimo da se tropine odcedijo in jih kasneje zavržemo. Ostane nam le sladica

Hmeljanje – Druga faza

V tej fazi dodajamo sladici še hmeljni priokus (grenčino, aromo in dišavo). Vsak hmelj po določenem času daje različne grenčino, aromo in dišavo. Koraki:

 1. sladico segrejemo do vretja (okoli 100°C). Pri tem postopku ne pokrivamo lonca s pokrovko saj moramo določena eterična olja pustiti, da izparijoi. Tu uporabljamo odštevalni čas do konca vrenja sladice – hmeljanja.
 2. po receptu dodajamo določeno količino določenega hmelja po času pred zaključkom končanja hmeljanja (recimo prvi 60 min pred koncem)

v času 0 pred koncem hmeljanja obvezno vse vrečke s hmelji in vrečko z ‘Irish Moss’om odstranimo (in kasneje zavržemo)

Alkoholno vrenje – Tretja faza

V tej fazi pripravimo pivino za alkoholno vrenje. Koraki:

 1. sedaj imamo vročo pivino, ki jo moramo čimpreje ohladiti na tempreraturo primerno za alkoholno vretje (delovna temperatura kvasovk).
 2. vrelnik/fermetor dezinficiramo s primernim sredstvo (ChemiPro Oxi, Star San HB Five Star, GF High Performance Cleaner, ipd.)
 3. kvasovke rehidriramo in jih oživimo
 4. ko je pivna ohlajena, jo zlijemo v vrelnik, dodamo kvasovke, zapremo, namestimo vrelno veho in izmerimo začetno specifično maso sladkorja (OG)
 5. čez nekaj ur bodo kvasovke začele delovati (blobotanje vrelne vehe) in po nekaj dnevih bodo kvasovke se umirile (konec brobotanja vrelne vehe). Izmerite specifičmo maso sladkorja. Če je ta nekaj dni ista potem so kvasovke dejansko nehale z delovanjem (alkoholno vretje).
 6. iz pivine smo dobili pivo. Sedaj ga je potrebno vstekleničiti. Ne pozabite dodati sladkorja za karboizacijo.

Oglejte si akcijsko ponudbo v naši spletni trgovini mojepivo.si