hops

Hmelj

Hmelji in njih lastnosti

Hmelj je večletna dvodomna rastlina vzpenjalka, ki jo gojijo predvsem zaradi storžkov, iz katerih se pripravlja začimbo za pivo.

Rastline hmelja spadajo v družino Cannabaceae, ki je tesni sorodnik po imenu bolj poznanih rastlin iz družine Cannabis, le da hmelj nima takih psihoaktivnih učinkov. Obstaja veliko različnih vrst hmelja, ki se ne razlikujejo le po vrsti, ampak tudi od pridelovalca do pridelovalca. Zaradi velike raznolikosti hmelja se ta glede na grenkobo razvršča po EBU/IBU (European/International Bitterness Units scale) lestvici, kjer višja številka pomeni večjo grenkost.

Hmelj lahko kupimo v naslednjih pojavnih oblikah:

  • listi storžkov,
  • peleti (oznaka je T90),
  • tekoči izvlečki.

 

SESTAVA HMELJNIH STORŽKOV

Najvažnejše sestavine storžka hmeljne rastline so

  • hmeljne smole,
  • eterična olja in
  • polifenoli,

saj dajejo pivu okus, vonj in obstojnost.

Najpomembnejši del hmeljnega storžka je lupulin. To je rumen prah na krovnih listih storžkov, ki vsebuje grenčične in aromatične snovi, za pivovarstvo pomembne sestavine hmelja. Hmeljne sestavine delujejo tudi antiseptično. To je skupina snovi, ki preprečujejo nastanek mikroorganizmov, to je npr.mlečnokislinskih bakterij, ki bi kvarile pivo. Torej hmelj vpliva tudi na trajnost piva. Večino pridelka –storžkov porabijo v pivovarstvu kot dodatek pri proizvodnji piva, kjer je nenadomestljiva surovina, saj mu daje aromo, grenčino in tudi vpliva na kakovost pene. Aroma mora biti primerno intenzivna, kakovostna, čista in prijetna . Nekaj storžkov pa porabijo tudi v zdravilstvu

Hmeljne smole

Hmeljne smole so najpomembnejša skupina sestavin storžka in so nosilec grenkega okusa piva. Glede na topnost v različnih topilih,se delijo na mehke in trde hmeljne smole. Vse hmeljne smole so topne v metanolu in dietiletru, mehke smole se topijo v niţjih ogljikovodikih (heksan), trde smole pa so netopni preostanek.

 

Mehke smole se delijona

  • alfa in
  • beta kisline.

Najpomembnejše so alfa kisline, ki dajejo pivu značilno grenčico.

Alfa kisline so zmes

  • homologov (humulon, kohumulon, adhumulon) in
  • analogov (prehumulon, posthumulon).

Vsebnost kohumulona v alfa kislinah je vneposredni korelaciji s kakovostjo hmelja. Njegov delež je zato zelo pomemben, saj večji delež kohumulona povzroči grobo in nekakovostno grenčino piva.

Beta kisline so zmes :

  • homologov, od katerih so najpogosteje zastopani lupulon, kolupulon in adlupulon.

Zaradi slabe topnosti v vodi,ne prehajajo v pivino in ne prispevajo h grenkemu okusu piva .

Trde smole se delijo na trde smole, ki so prisotne v svežem hmelju in trde smole, ki nastanejo kot oksidacijski produkt mehkih smol. So zelo slabo topne v sladici

Eterična olja

Druga pomembna skupina sestavin hmeljnega storžka so eterična olja, ki dajejo pivu hmeljno aromo. Eterično olje je oljnata tekočina, ki jo dobimo, ko hlapne snovi izoliramo z destilacijo z vodno paro. Hmeljni storžki vsebujejo približno en odstotek eteričnih olj. Hmeljno eterično olje je sestavljeno iz več sto različnih sestavin, med katerimi so najpomembnejše mircen, humulen in kariofilen. Le-ti skupaj tvorijo do 90 odstotkov komponent eteričnega olja. Preostali del pa predstavljajo oksidacijski produkti teh sestavin in oksidacijski produkti hmeljnih smol. Zaradi hlapnosti eteričnega olja se njegova vsebnost med sušenjem in skladiščenjem zmanjšuje. Pri daljšem nepravilnem skladiščenju pride do neprijetnega vonja, ki ga povzroči oksidacija sestavin olja

Polifenoli

Polifenolelahko v grobem razdelimo na fenolne kisline, flavonoide, stilbene in lignane. Vpliv polifenolov v pivu ni velik. So pa pomembni med varjenjem piva,saj se vežejo z beljakovinami in jih obarjajo. Majhna količina polifenolov ima pozitiven vpliv na okus piva, stabilizira grenčico, poveča biološko in koloidno stabilnost piva terstabilnost pene.

vir: Mojca TOMŠIČ : KARAKTERIZACIJA KARIOTIPA HERMAFRODITNIH RASTLIN HMELJA (Humulus lupulus L.) Z UPORABO PRETOČNE CITOMETRIJE IN ŠTETJA KROMOSOMOV (DIPLOMSKO DELO/Univerzitetni študij – UNIVERZA V LJUBLJANI/BIOTEHNIŠKA FAKULTETA/ODDELEK ZA AGRONOMIJO)

Hmelj ima v procesu pridelave piva več nalog. Od količine dodanega hmelja je namreč odvisna grenkoba piva in posredno tudi njegov okus. Prav tako hmelj s svojimi kislinami zavira rast nekaterih slabih bakterij, ki bi pivo pokvarile (IPA). Pomembna je tudi njegova vloga pri stabilizaciji pene

Namen uporabe hmelja – hmelj se pivu za dodaja za naslednje namene:

  • grenkobo (visoka alfa kislina),
  • okus in
  • vonj

Hmelj se dodaja med vretjem (boiling) pivine in daje pivu značilen grenak okus in aromo.

Čas vrenja vpliva na izomerizacijo hmelja in sicer

  • več kot 30 min pred koncem najbolj vpliva na grenčino (bitterness, 50% percentil)
  • 2o min pred koncem najbolj vpliva na okus (flvor)
  • 15 min pred koncem najbolj vpliva na aromo

Vretje pivine služic sterilizaciji sladice, izomerizaciji hmeljnih smol in izločanju žveplovih spojin, ki lahko kasneje kvarijo vonj in okus piva. Beljakovine koagulirajo, pH raztopine pade, hlapne snovi z neprijetnim vonjem, med katerimi je tudi dimetilsulfid, pa izparijo. Kuhanje mora biti enakomerno in intenzivno in traja od 60-120 minut, odvisno od učinkovitosti sistema, ki je v uporabi. Nekateri hmelji so večnamenski (za grenkobo in okus).

Pogosto se tudi uporablja metoda dryhopping – dodajanje hmelja za izboljšanje vonja (brez prekuhavanja).

Svetlim pivom se dodaja 20-30% več hmelja kot temnim, saj so svetla piva bolj aromatična in zahtevajo večjo grenkobo.

pH v fazi vrenja vpliva na izkoristek hmelja (izomerizacija in topljenje alfa kisline v sladici).

Veliko nižji pH nam zmanjšuje učinkovitost hmelja (izomerizacija in topljenje alfa kisline v sladici), medtem ko višji pH da ostrino – neugodno grenčino (podobno kot izločevanje tanina pri drozganju).

alfa kisline

Tipični hmelji po deželah

Deželahmelji
SlovenijaStyrian : Aurora, Bobek, Celeia, Dana, Dragon, Fox, Golding, Kolibri, Wolf
ČeškaZPČ (Žatecký poloraný Červeńák ali po nemško SAAZ), Sladek, Premiant
NemčijaHallertau (Hallertauer Mittelfrüh), Hallertauer Magnum, Hallertauer Taurus, Hallertauer Tradition, Hersbrucker, Huell Melon, Mandarina Bavaria, Perle, Polaris, Saaz, Saphir, Spalt, Spalter Select, Tettnang, Fantasia
AnglijaBrewer’s Gold, Challenger, Fuggle, Goldings (East Kent,  Kent), Northern Brewer, Target
ZDAAhtanum, Amarillo, Azacca, Bravo, Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Columbus (Tomahawk), El Dorado, Ekuanot, Mount Hood, Mosaic, Nugget, Palisade, Simcoe Summit, Warrior, Willamette, Cluster, Crystal, Loral
AustralijaElla, Enigma, Galaxy, Topaz, Vic Secret
Nova ZelandijaHallertau Aroma/Wakatu, Motueka, Nelson Sauvin, Pacifica, Pacific Jade, Riwaka, Southern Cross, Waimea
PoljskaLublin
FrancijaStrisslespalt
JaponskaSorachi Ace

Tipični hmelji po stilu piva

PilsnerZPČ (Č.) oz. Saaz (N.),
LagerSytrian Golding (SLO), Brewer’s Gold (VB.), Hallertau (N.),  Hersbrucker (N.), Magnum (N.), Perle (N.), Spalt (N.), Tettnanger (N.)
WheatSaaz (N.), Strisslespalt (F.), Tettnanger (N.), Hallertau (N.)
English Pale AleChallenger (VB), Fuggle (VB), Goldings (VB), Brewer’s Gold (VB.), Northern Brewer (VB.), Sytrian Golding (SLO), Willamette (ZDA)
American Pale AleAmarillo (ZDA), Cascade (ZDA), Chinook (ZDA), Citra (ZDA)
PorterChallenger (VB), Cascade (ZDA), Chinook (ZDA), Willamete (ZDA), Northern Brewer (VB.), Perle (N.)
StoutChallenger (VB), Chinook (ZDA), Magnum (N.), Willamete (ZDA)

Več o hmelju lahko preberete na naslednjih povezavah:

ImeIzvorAlfa kislinaNamenOpis okusaNadomesti lahkoStil piva

Savinjski Golding (Styrian Golding)

Slovenija4,5 – 6,0%ADelikaten, malo bolj začinjen. Stara in tradicionalna slovenska sorta ekotip FugglesaFuggle (VB), Fuggle (ZDA), WillametteExtra Special Bitter (ESB), Bitter, English Ale, Pale Ale, Barley Wine

Aurora

Slovenija7,0 – 9,5%A+BDelikaten, malo bolj začinjen. Stara in tradicionalna slovenska sorta ekotip FugglesaStyrian GoldingStrong Ale, Pale Ale, Golden Ale, Bitter

Magnum

Slovenija12,0 – 14,0%x-bPoznan zaradi grenčine in kvalitete.Hallertau Taurus, Columbus, NuggetBitter, India Pale Ale, India Pilsner, Belgian Style India Pale Ale, American Ale, Blonde Ale, Pale Ale, Nut Brown Ale, Dark Ale, Pilsner, Bright, Hefeweizen, Lager, Stout

SAAZ (Zatecky polorany cervenak)

Nemčija/Češka2,0 – 6,0%APravi SAAZ iz češke. Zelo blag s prijetno hmeljno osnovo, zemeljski, začinje in zeliščen. Hmelj s prijetno aromo in močno a uravnovešeno grenkobo. Odlična aroma in prava grenkoba.Saaz (ZDA), Lublin, SterlingPilsner in Bohemian stil lagerja

Hersbrucker

Nemčija2,0 – 5,0 %ABlag do srednje močna aromaMt. Hood, Strisslespalt, Hallertau Mittelfruh, LibertyDunkel, Strong Ale, Pilsner, Altbier, Weizenbock, Golden Ale, Marzen, Pale Ale, Wheat, Bock, Specialty Ale, Hefeweizen, Light Ale, Lager

Northern Brewer

Nemčija7,0-10,0%A+BOriginalno razvit v Angliji in raste eksluzivno v severni Nemčiji in ZDA.Chinook, U.S. Northern Brewer, Brewers GoldESB, Bitter, angleški Pale Ale, Porter, Lager, Lambic, Munich Helles, Pilsner

Hallertauer Mittelfrüh

Nemčija3,5-5,5%AKlasični hmelj z odlično aromo.Liberty, Hallertauer Tradition, Ultra, Hallertau, Mount Hood, CrystalPilsner, Pale Ale, Wheat, nemški Lager

Tettnanger

Nemčija3,0-6,0%A+Bt.i. Noble hmelj zaradi pprvovrstne arome. zelo podoben SAAZu.Spalter Select, poljski Lublin, Saaz,  Santiam, Ultra, ameriški TettnangerLager, Pilsner, bavarski Hefeweizen, pšenična, Cream Ale, Pale Ale, Oktoberfest, Golden Ale, Mai Bock, Barley Wine, Kolsch, Strong Abbey Ale, Light Lager, Amber, Lager, Pale Bock, English Summer Ale, German Pilsner, Doppelbock

Saphir

Nemčija2,0-5,0%AHmelj z najnižjo Alfo kislino na svetu.Hallertau MittelfruhBelgian Strong Ale, Wheat, Bock, California Common, Wit, German Lager, Pilsner

Brewer’s Gold

Velika Britanija 5,5-7,7% B Nekako dedek med novodobnimi hmelji. je osnova ostalim hmeljem Northdown, Northern Brewer, Galena, Bullion, Chinook, Cascade

Fuggles

Velika Britanija3,5 – 5,5%ATradicionalni angleški hmelj za aromo (izvira iz med l.1800 in l.1900). Blag in prijeten, začinjen, mehak in vonj po lesu.Fuggle (ZDA), Willamette, Styrian Goldingsangleški Ale, Porter, Mild Ale, Bitter, Extra Special Bitter (ESB), Lambic, Amber Ale, Cask Ale, Stout, Oatmeal Stout, Strong Ale, Nut Brown Ale, Golden Ale, Christmas Ale

East Kent Golding

Velika Britanija4,5-6,5%ATradicionalni angleški hmelj za aromo. Premium med agleškimi hmelji. Blag in prijeten, začinjen, mehak in vonj po lesu.Golding, Whitbread Golding VarietyePale Ale, Extra Special Bitter (ESB), English Ale, English Dark Ale, English Light Ale, Belgian Ale, Christmas Ale, Bitter, Porter, Stout, Golden Ale, Saison, Triple Ale

Challenger

Velika Britanija6,5-8,5%A+BNarejen kot nadomestek Goldinga in za popularnejši. Milega okusa in ter začinjen.Perle (ZDA), Northern BrewerPale Ale, English Brown Ale, Red Ale, English Ale, Bitter, Golden Ale, Belgian Blonde Ale, Porter, Stout, Extra Special Bitter (ESB), Barley Wine, Brown Ale

Target

Velika Britanija8,0-12,5%A+BNekateri ga poznajo zaradi arome. A zaradi ekonomike se najpogosteje uporablja za grenčino.Fuggles, WillametteBitter, Pale Ale, Kentish Bitter, India Pale Ale, Brown Ale, Red Ale, Best Bitter, Amber Ale, Honey Barley Wine, Mild Ale, Double Stout, Golden Ale, Porter

Amarillo

ZDA8,0 -11,0%A+B Citrusova aroma s priokusom grejpfruta in pomaranče. Pretežno se uporablja za grenčino. Cascade, Ahtanum, Centennial, ChinookAmerican Pale Ale, American India Pale Ale, American Wheat, Bitter, Wheat, Red

Centennial

ZDA9.5 – 11.5% A+B Imenovan tudi Super Cascade (visok alfa) a z blažjim citrusovim okusom. Cascade, Columbus, ChinookPale Ale, Red Ale, Extra Special Bitter (ESB), Weizenbock, Scottish Ale, Barley Wine, India Pale Ale, Double India Pale Ale, Brown Ale, Amber Ale, American Wheat, Witbier

Cascade

ZDA4,5-7,0%A+BNajpomembnejši ameriški hmelj. Vsebuje veliko olja in ima lastno aromo. Zelo popularen med ameriškimi pivarnarji. Obvezna sestavina za ameriški Pale Ale.Centennial, Amarillo,  ColumbusPale Ale, Strong Ale, India Pale Ale, American Pale Ale, Blonde Ale, Barley Wine, American Hefewizen, Fruit Wheat, Amber Ale, Porter, Red Ale, Golden Ale

Willamette

ZDA4,0-6,0%AIzvira iz Fuggla. Ima okus črnega ribeza in zaradi posebnosti je dobrodošel vsem Ale stilom piva.Fuggle (ZDA), Tettnang (ZDA), Styrian GoldingBrown Ale, Pale Ale, Golden Ale, Bitter, Irish Red Ale, Stout, Porter, Nut Brown Ale, Cornish Ale, India Pale Ale, Extra Special Ale, Specialty Ale, Whiskey Porter, Rye Ale, Honey Wheat, Holiday Ale, Blonde Ale, Hazelnut Porter, Chocolate Coffee Stout, Oatmeal Stout, Imperial Stout, Wheat, Extra Special Bitter (ESB), Pale Rye Ale, Amber Ale, Cream Ale, Maibock

Chinook

ZDA12-14%a-b
Eroica, Galena, Nugget. Substitutes for aroma and flavor: Southern Cross, Sticklebract.American pale ales, stouts, and porter

Cluster

ZDA




Galena

ZDA




Nugget

ZDA




Wakatu

New Zealand7-10%a-bokus Hallertau. Cvetni karakter.Hallertau Mittelfruh

Pacifica

New Zealand5-6%a-x
Hallertau Mittlefruh

Pacific Jade

New Zealand12-14%x-b


Legenda

Namen :

  • A – za aromo (okus in vonj)
  • B – za grenkobo oz. grenčino (angl. bittering)