domača skuta

Skuta (Curd)

Domača skuta (angl. Curd)

Potrebščine

  • mleko
  • koagulant – kis, citronska – citronska kislina

Metoda 1 – Iz svežega mleka z dodatkom sirila (kisa):

  1. mleko kuhamo do vretja
  2. dodamo žlico koagulanta (kis, citronska) , premešamo in takoj odstavimo
  3. pustimo nekaj časa počivati.
  4. vse skupaj precedimo, Skuta ostane na cedilu, sirotka se odlije oz. uporabi za živali

Taka skuta je sladka in malce gumijasta.

Metoda 2 – iz kislega mleka

  1. posnamemo mleko, ga prelijemo v drug lonec,
  2. na grobo premešamo in pustimo čez noč v topli pečici (kuhamo na drva, zato je pečica primerno topla).
  3. zjutraj je skuta narejena in jo le precedimo. Sirotko porabimo kot v zgornjem primeru.

Taka skuta je kisla in nič gumijasta.