Gin,Tonic,Long,Drink,As,A,Classic,Cocktail,In,Various

Izdelava Gin-a

Veličastni gin in njegova izdelava na Grainfather G30 oz. T500 z ‘Alembic Dome and Condenser‘. Gin je žgana pijača, ki običajno vsebujejo med 30 in 40% alkohola, kjer prevladuje okus brinovih jagod. Obstaja več različnih načinov proizvodnje gina, vendar sta najpogostejša načina:

  • Aromatiziran gin

    Aromatizirani gin lahko pripravite tako, da aromo gina dodate pridelanemu nevtralnemu žganju (etanol) oz. tako, da v žganju namočite brinove jagode in druga zelišča, nato filtrirate in razredčite na 30-40 % ABV.

  • Destilirani gin:

    Destilirani gin se proizvaja izključno s ponovno destilacijo pridelanega nevtralnega žganja v tradicionalnih destilacijskih kotlih za gin. Kadar pride do ponovne destilacije v prisotnosti brinovih jagod in drugih naravnih rastlin, kjer ima dobljeni gin prevladujoč okus po brinu.

Postopek

1. Izdelava drozge
    Z uporabo Grainfather G30 oz. T500 kot običajno smo zvarili 23l (19 Plato, 1.079 SG) pivo z uporabo samo 2-vrstnega ječmena, kuhanjem drozge pri 65°C 60 minut ter fermentacijo s kvasom za destilacijo. Ko je fermentacija končana, očistite s Turbo Clear. Drozgo nato preneseno v G30 in dodamo pet zamaškov za ‘Still Spirits – Distilling Conditioner‘ in ‘Still Spirits – Ceramic Boil Enhancers‘.

2. Prva kuha – groba destilacija
    Grainfather G30 oz. T500 z Alembik kupolo z kondezatorjem ter zbiralno posodo namestimo pretok hladilne vode skozi kondenzator na nekaj več kot 2,5l na minuto. Vključimo gretje in nastavimo na 65% moči. Vklopite hladilno vodo, ko je termometer na vrhu kondenzatorja dosegel 40°C in končajte zbiranje dokler žgana pijača ni dosegla pod 30% ABV.

3. Spirit Run – fina destilacija
    Žganje iz grobe destilacije razredčimo do skupne prostornine 10l z destilirano vodo in vrnemo nazaj v prazen, očiščen Grainfather in ponovno dodamo ‘Still Spirits – Ceramic Boil Enhancers‘. Alembično kupolo z kondezatorjem z nameščeno s botanično košaro ter mešanico botaničnih zelišč za gin (mešanica brinovih jagod, koriandrovih semen, korenine sladkega korena in olupkov citrusov. Idealna mešanica za pripravo okusnega gina : Zelišča za Gin – stil : London dry, Zelišča za Gin – stil : Gin z mentovini lističi , Zelišča za Gin – stil : Rožmarinov Gin ). Pretok hladilne vode mora biti nastavljen na nekaj več kot 2,5l na minuto. Ogrevanje  nato vklopite in nastavite na 65% moči. Odprite vodo, ko termometer na vrhu koncezatorja doseže 40°C.

4. Foreshots – predtok
    Ko začne destilat izhajati, lahko zberete predtok, ki vsebuje škodljive sestavine – lahkohlapne snovi (aldehide, estre ocetne kisline in metaniol-metilni alkohol) in običajno je to prvih 100ml. Ta del je treba zavreči.

5. Glavni tok – Heads – glava
    Ko je predtok končan se začne glavni del destilacije. Vsebuje veliko komponent z nižjim vreliščem in etanol. Zberite jih v ločene majhne posode in ko je destilacija končana, se odločite, ali so primerni za končni izdelek ali ne, ko zmešate ‘glave’ in ‘repe’ v del src. Glave začnite zbirati v ločenih posodah s prostornino približno 150ml, ko jih napolnite, odložite na stran. Vsako napolnjeno skodelico označite s številko v vrstnem redu, kot prihaja iz destilacije, npr. 1 za prvo skodelico, 2 za drugo skodelico in tako naprej. Ko temperatura na kondenzatorju doseže približno 83–85°C , je del destilacije z glavami končan in čas je, da začnete zbirati srčke.

6. Glavni tok – Hearts – srčki
    Postavite večjo posodo pod izhodno cev in začnite zbirati vsa srca v eno posodo. Ta srednji del je dobro žganje, zato ga ni treba ločevati v posode. Nadaljujte z zbiranjem src, dokler žganje ob iztoku ne doseže približno 55% ABV. Ko temperatura kondezatorja doseže 90°C, je srčni del dokončan in čas je, da poberemo repke. Srca, zbrana v sredi žgane pijače, so najboljši del žgane pijače in bodo tvorila osnovo za mešanje po končani destilaciji.

7. Glavni tok – Tails – repki
    Začnite zbirati repke v ločenih posodah in jih, ko so polne, odložite na stran, tako kot pri zbiranju glav destilata. Vsako napolnjeno skodelico označite s številko v vrstnem redu, kot prihaja iz destilatorja (kot pri glavah). Ko je temperatura kondezatorja približno 93–95 °C (199–203 °F), je zbiranje repov končano. Pri tej temperaturi se je dobršen del repov pobral. Zdaj je čas, da začnemo zbirati konce repov. Postavite večjo posodo pod destilacijsko posodo in zbirajte zadnje ostanke v večji posodi, dokler temperatura ni približno 98 °C (208 °F) ali je iztok pod 30% ABV, nato izklopite kotel in ga odklopite iz vtičnico. Ta zadnji del repov se ne uporabi v končnem žganju, lahko pa ga obdržimo za povečanje donosa za prihodnje postopke odstranjevanja. Počakajte, da se vsebina kotla ohladi na varno temperaturo, preden jo zavržete. Kotel, vrh kupole in kondenzator temeljito očistite in dobro sperite.

8. Mešanje
    Kar ste zbrali, so glave, srca, repi in končni del repov. Glave in repi so v več ločenih posodah, medtem ko so srca v eni veliki posodi. Razlog, da ste zbrali glave in repe v majhnih posodah, je ta, da vseh glav in repov ne bi bilo dobro uporabiti in mešati s srci. Običajno bo zadnjih nekaj skodelic glav (najbližje srčkom) in prvih nekaj skodelic repkov (najbližje srčkom) dobro dodati srčkom, vendar boste morali poskusiti vsako posodo z vzorcem in izbrati kaj želite dodati svoji mešanici. Z zbiranjem teh glav in repov v ločenih frakcijah je bil manjši poudarek na tem, kdaj narediti reze glav in repov med destilacijo. Preizkusite in povonjajte vsako frakcijo glave in repa ter dodajte vsako posodo, s katero ste zadovoljni, v posodo svojih src. Ni nujno, da dodate celotno posodo. Glave žgane pijače običajno dodajo močnejši okus žganju, vendar vsebujejo velik odstotek etanola, medtem ko repi vsebujejo veliko arom, vendar majhen odstotek etanola. Vse vzorce frakcij iz glav in repov, s katerimi niste zadovoljni, dodajte v drugo veliko posodo s končnim delom repov za dodatek k naslednji novi destilacji.

Oglejte si akcijsko ponudbo v naši spletni trgovini mojepivo.si