Hmelj (tudi imenovan zeleno zlato) je nam dosegljiv v različnih oblikah. Seveda pa se na tem področju vsako leto prilagajajo cene kot na borzi (le z eno letno zamudo). Če je bilo prejšnje leto povpraševanje veliko bo naslednje leto cena narasla.
Storžki so tradicionalna oblika hmelja za pivovarstvo. Po dozoretju se hmelj obere in v prepelje v proizvodnjo, kjer se strojno ločijo storžki od rastline in listov. Po separaciji, se storžki posušijo na vlažnost okrog 8%. Proces sušenja traja en dan. Po sušenju se storžki prenesejo v hladilnico, kjer se ohlajajo na sobno temperaturo.
Storžki so tradicionalna oblika hmelja za pivovarstvo. Po dozoretju se hmelj obere in v prepelje v proizvodnjo, kjer se strojno ločijo storžki od rastline in listov. Po separaciji, se storžki posušijo na vlažnost okrog 8%. Proces sušenja traja en dan. Po sušenju se storžki prenesejo v hladilnico, kjer se ohlajajo na sobno temperaturo. | |
T90 je tradicionalna oblika hmelja za obrtno in domače pivovarstvo. Podobno kot preje le da se postopek nadaljuje z mletjem v hmeljski prah, ki se ga kasneje stiska v brikete. | |
T45 je koncentrirana oblika hmelja. Razlika v postopku briketiranja T90 je v dodatni mehanski separaciji mletega hmelja. Torej hmeljski prah se ohladi na temperaturo – 20 °C, da se lupolin loči od storžka in peclja. Tako dobimo višjo koncentracijo. | |
Seveda imamo še kar nekaj drugačnih pojavnih oblik – kot npr.:
|
|