Hmelj je vladar piva

Hmelj je vladar piva

Hmelj (tudi imenovan zeleno zlato) je nam dosegljiv v različnih oblikah. Seveda pa se na tem področju vsako leto prilagajajo cene kot na borzi (le z eno letno zamudo). Če je bilo prejšnje leto povpraševanje veliko bo naslednje leto cena narasla.

Storžki so tradicionalna oblika hmelja za pivovarstvo. Po dozoretju se hmelj obere in v prepelje v proizvodnjo, kjer se strojno ločijo storžki od rastline in listov. Po separaciji, se storžki posušijo na vlažnost okrog 8%. Proces sušenja traja en dan. Po sušenju se storžki prenesejo v hladilnico, kjer se ohlajajo na sobno temperaturo.

0797130a-81ca-4305-a99f-727544227229 Storžki so tradicionalna oblika hmelja za pivovarstvo. Po dozoretju se hmelj obere in v prepelje v proizvodnjo, kjer se strojno ločijo storžki od rastline in listov. Po separaciji, se storžki posušijo na vlažnost okrog 8%. Proces sušenja traja en dan. Po sušenju se storžki prenesejo v hladilnico, kjer se ohlajajo na sobno temperaturo.
1c2e6c76-fec1-4745-9802-bdc4cc86ee0a T90 je tradicionalna oblika hmelja za obrtno in domače pivovarstvo. Podobno kot preje le da se postopek nadaljuje z mletjem v hmeljski prah, ki se ga kasneje stiska v brikete.
389f69dd-4a05-46a5-97b3-2f4d3b1f8ac7 T45 je koncentrirana oblika hmelja. Razlika v postopku briketiranja T90 je v dodatni mehanski separaciji mletega hmelja. Torej hmeljski prah se ohladi na temperaturo – 20 °C, da se lupolin loči od storžka in peclja. Tako dobimo višjo koncentracijo.
3d906a8d-7bc3-40ba-a396-e60589953fa4 Seveda imamo še kar nekaj drugačnih pojavnih oblik – kot npr.:

  • prešani (angl. plug) – stisnjeni posušeni storžki hmelja. Trdno stanje.
  • CO2 koncentrati – z ogljikovim dioksidom ekstrahiramo vse esencialne hmeljske komponente. Tekoča stanje.
  • izometrirani hmeljski ekstrakt – izvleček brez aromatizacije. Trdo ali tekoče stanje.

 

This Post Has 2 Comments

Comments are closed.

Close Menu