Izdelava domačega sira
Izdelava sira ni težko a vseeno zahteva pozornost in natačnost. V nadaljevanju podajamo preprost recept za domač sveži sir.
Sestavine:
- sveže mleko (ne sme biti pasterizirano na visoki temperaturi)
- sirilo (angl. rennet – koagulant)
- sirna kultura (npr. mesophilic)
- Kalcijev karbonat
- nejodirana sol
Potrebna in priporočena oprema :
- lonec za kuhanje mleka
- ogravalo-štedilnik
- termometer
- mešalo-lopatica
- sito
- sirarska harfa, nož
- sirarski modeli – kalupi
- sirarski prt, bombažna krpa
5. koagulacija – beljakovine v mleku in dodana kislina bodo povzročile tvorbo grudic
Pojmi:
- Curd – skuta
- rennet – sirilo, sirišče, koagulant
- sinina – prvi izvleček – koagulirano mleko
- sirotka – odvečna tekočina, ki nastane po koagulaciji mleka (sirišče)