Izdelava Whiskey (Single Malt)

Izdelava Whiskey-a je dokaj enostavna. Zelo podobna je izdelavi piva, s tem da ne hmeljamo in potrebna je destilacija.

Alkoholna drozga
Sestavine :

Drozganje:

  • Mash IN : 67 °C (22l)
  • drozganje : 60 min. pri 67°C
  • Mash OUT (brez sladu) : 10 min. pri 75°C
  • Sparge – 9l pri 75°C

Vrenje:

  • 15 min. pri 100°C

Alkoholno vrenje – ohladite drozgo na 25°C (OG:1.067) in jo prenesite v fermentor. Dodajte Whiskey kvasovke in pustito 10 dni pri 22-28°C (FG: 1.012)

 

Destilacija
bo dvostopenjska – prva destilacija – nič ločevanja (tokov ali frakcija) do padca alkoholne stopnje na 10 ABV (izmerimo z alkometrom). Rezultat surovo žganje (surovi Whiskey) 5,7l pri 58 ABV. Druga destilacija (prežig) bo z ločevanjem, pri 55°C vklopimo hladilno vodo za hladilnik kondezatorja alembične kupole:

  1. prvi del odstranimo (2dcl – metilni alkohol) in zavržemo,
  2. natočimo 3 x 1dcl prvega toka (angl. Head) in jih označimo H3, H2 H1
  3. natočimo t.i. srednji tok (angl. Heart) vse do 55 ABV
  4. natočimo 3 x 1dcl zadnjega toka (angl. Tail) in jih označimo T1, T2 T3
  5. zaključimo pri 98°C oz. pri 20 ABV

 

Mešanje

sedaj imamo pripravljeno za kombiniranje in mešanje vašega Whiskey-a:

  1. srednji tok (angl. Heart) je osnova in jo celoti obdžimo. Sedaj lahko kombiniramo :
  2. aromo z dodajanjem zadnjega toka po želji T1 (če nam ustraza še T2 in T3), ter
  3. ostrost (jakost) z dodajanjem prvega toka H1 (če nam ustraza še H2 in H3).

Na koncu izmerimo končni ABV. Za staranje ter za barvo damo naš Whiskey v hrastov sod (in čakamo, čakamo, …) ali pa naredimo bližnjico dodamo v flaškon hrastove koščke.

Po zaključku ‘staranja ‘oz. pred ‘konzumacijo’ Whiskey primerno razrečimo na primernih 50 ABV.

Na zdravje.

 

Sestavine:

Oprema:

Video o pripravi in destilaciji Whiskey-a z GrainFather-jem

Close Menu