Izdelava nevtralnega žganja (alkohol za aromatiziranje)

Zelo enostavna je izdelava nevtralnega žganja. Potrebujemo le sladkor in kvasovke.

Alkoholna drozga
Sestavine :

Fermentacija

Alkoholno vrenje – prenesite drozgo v fermentor. Dodajte kvasovke kot so :

in pustite 3-7 dni pri 18-23°C (odvisno od kvasovk) za povre sladkor. Pridelali boste od 12,5 -15% alkohola/etanola (odvisno od kvasovk). Priporočamo uporabo Turbo Carbon (odstranjevanje nečistoč) in na koncu Turbo Clear (za odstranjevanje kvasovk)

Več o kvasovkah na Still Spirits

Destilacija
je lahko različna od alembične (povprečno 6l – 50% alkohol) do T500 kondezatorska –T500 bakreni  ali T500 nerjavni (3,5l – 93% alkohol).

npr. enostopenjska z alembičnim sistemom – prva destilacija (prežig) je z ločevanjem, pri 55°C vklopimo hladilno vodo za hladilnik kondezatorja alembične kupole:

  1. prvi del odstranimo (2dcl – metilni alkohol) in zavržemo,
  2. natočimo 3 x 1dcl prvega toka (angl. Head) in jih označimo H3, H2 H1
  3. natočimo t.i. srednji tok (angl. Heart) vse do 55 ABV
  4. natočimo 3 x 1dcl zadnjega toka (angl. Tail) in jih označimo T1, T2 T3
  5. zaključimo pri 98°C oz. pri 20 ABV

 

Mešanje

ponavadi za domače likerje uporabimo 30-35% alkoholno stopnjo. Redčite z demineralizirano vodo, da ne vnesete drugih mineralnih snovi in da ne postane motna.

 

Sestavine:

Oprema:

5

Close Menu