domači sir

Izdelava domačega sira

Izdelava sira ni težko a vseeno zahteva pozornost in natačnost. V nadaljevanju podajamo preprost recept za domač sveži sir.

Sestavine:

  • sveže mleko (ne sme biti pasterizirano na visoki temperaturi)
  • sirilo (angl. rennet – koagulant)
  • sirna kultura (npr. mesophilic)
  • Kalcijev karbonat
  • nejodirana sol

Potrebna in priporočena oprema :

  • lonec za kuhanje mleka
  • ogravalo-štedilnik
  • termometer
  • mešalo-lopatica
  • sito
  • sirarska harfa, nož
  • sirarski modeli – kalupi
  • sirarski prt, bombažna krpa

5. koagulacija – beljakovine v mleku in dodana kislina bodo povzročile tvorbo grudic

Pojmi:

  • Curd – skuta
  • rennet – sirilo, sirišče, koagulant
  • sinina – prvi izvleček – koagulirano mleko
  • sirotka – odvečna tekočina, ki nastane po koagulaciji mleka (sirišče)