Slad
Slad je kaljeno žito, ki se uporablja za varjenje piva in za destilacijo raznih vrst žganih pijač (viskija, burbon, gin, rum, ipd.). Proizvodnja slada je kontrolirano kaljenje žitnih zrn, ki se jih pred tem namaka v vodi, kaljenje pa se nato ustavi s povišanjem temperature in sušenjem zrn.

Za slad se uporablja zrnja ječmena, pšenice, rži ali ovsa. Cilj proizvodnje slada je modifikacija škroba, ki se nahaja v žitnih zrnih s pomočjo encimov, ki jih proizvaja kalček ob kalitvi. Pri tem procesu se škrob spreminja v enostavnejše sladkorje, ki se v postopku vrenja (fermentacije) spremeni v alkohol. Nekatere slade se dodatno praži, kar je potrebno za varjenje temnega piva.

slad

Različne sorte ječmena in različni načini praženja, nudijo pripravo različnih sort slada, ki jih pivovarska industrija uporablja za varjenje različnih sort piva.

V pripravi slada se s praženjem in pripravo pripravljajo različni okusi in posledično vonji slada.

Slade delimo na osnovne, pšenične, praženi, karamelne in posebne. Delimo jih lahko tudi na svetle, amber, kristalne, karamelne, temne, dimljene, posebne, pšenične, belgijske, čokoladne pražene, pražene nekaljene, ovsene ipd.

Slednji bodo na voljo kmalu tudi pri nas.
osnovni
PILSNER Slad
PALE ALE Slad
VIENNA Slad
MÜNICH Slad

pšenični
WHEAT (PŠENIČNI) Slad
ROASTED WHEAT (pšenični) Slad
CARAWHEAT slad

praženi
CARAFA Slad

karamelni
CARAPILS slad
CARABEIGE Slad
CARAMUNICH Slad
CARAHELL Slad
CARAAMBER Slad
CARARED Slad
CARAAROMA Slad

posebni
SPALDA Slad
ACID Slad
MELANOID Slad
ABBEY MALT Slad

Oglejte si akcijsko ponudbo v naši spletni trgovini mojepivo.si