Recept : Češki Pilsen
Splošno
Stil piva : Pilsner
Opis : pravi češki pils
OG (Original Gravity) : 14,5°Plato (1059 SG)
EBC (European Brewery Convention) : 8
EBU (European Bitterness Units) : 39,5
ABV (Alcohol By Volume) : 5,8%
Sestavine
Končna količina piva: 10l.
Slad(Malt) :
– 2kg. Pilsen 2RS
– 0,25kg. Cara Blond
Hmelj(Hop):
– 35g. Saaz
– 25g. Saaz
– 10g. Saaz
– 10g. Saaz
Kvas (Yeast):
– 1 paket safLAGER s-23
Dodatni začini (Spices):
Postopek
Korak 1 : drozganje (1h22)
– Mash in (8l. vode pri 45°C)
– Kuhanje 20min. na 52°C
– Kuhanje 30min. na 63°C (beta-amilaza – škrob v sladkor : fermentirajoč del pivine)
– Kuhanje 30min. na 72° (alfa-amilaza – škrob v dekstrin : nefermentirajoč del pivine – več telesa)
– Splakovanje z vodo (4l. pri 74°C)
– Mash out
Korak 2: vrenje (1h) – izhlapi 8-10% pivine
– 60min. pred koncem dodaj 35g. Hmelja Saaz (grenčina)
– 40min. pred koncem dodaj 25g. Hmelja Saaz (grenčina)
– 20min. pred koncem dodaj 10g. Hmelja Saaz (okus, aroma)
– 5min. pred koncem dodaj 10g. Hmelja Saaz (vonj)
– 5min. pred koncem 1 čajna žličko Irish Moss
Korak 3: alkoholno vretje (5-7 dni +24h)
– 20°C temperatura pivine, ki naraste na 22°C
Korak 4: zorenje
– Najmanj 14 dni pri 7°C
na zdravje