chatgpt

recept by chatGPT

chatGPT - recept

Vprašanje, ki smo mu ga postavili:

Naredi recept za najboljše pivo

Odgovor, ki ga je ChatGPT dal:

Seveda! Tukaj je recept za domače pivo:

Sestavine:

 • 4 kg sladu (izberite svojega priljubljenega)
 • 20 g hmelja (izberite vrsto glede na želeni okus)
 • 10 g pivskega kvasa (prilagodite glede na vrsto kvasa)
 • 20 l vode
 • 150 g sladkorja za primarno fermentacijo
 • 150 g sladkorja za sekundarno fermentacijo

Navodila:

 1. V velikem loncu zavrite 10 litrov vode. Medtem ko voda zavre, drobno zmeljite slad in ga dajte v veliko mrežasto vrečko.
 2. Ko voda zavre, odstranite lonec s štedilnika in vanj položite vrečko s sladom. Pustite slad v vrečki namakati v vodi približno 30 minut pri temperaturi okoli 66 °C. To se imenuje postopek maceracije in omogoča sproščanje sladkornih sladov iz slada.
 3. Po 30 minutah vzemite vrečko s sladom iz lonca in pustite, da se odteče. Nato na štedilniku ponovno segrejte vodo, tokrat do vretja.
 4. Ko voda ponovno zavre, dodajte 10 g hmelja v loncu. Hmelj dodajte počasi, da preprečite prekomerno penjenje. Hmelj kuhajte 60 minut. To bo dal pivu značilno aromo.
 5. Medtem ko se hmelj kuha, pripravite primarno fermentacijsko posodo. Naj bo velika, iz stekla ali plastike, dovolj prostorna za sprejemanje celotne količine pivine.
 6. Ko je hmelj kuhan, odstranite lonec s štedilnika in precedite tekočino v primarno fermentacijsko posodo. Odstranite usedline in hmeljne ostanke.
 7. V pivino dodajte še 150 g sladkorja, ki bo služil kot hrana za kvas in spodbujal proces fermentacije. Dobro premešajte, da se sladkor raztopi.
 8. Počakajte, da se pivina ohladi na sobno temperaturo, nato dodajte pivski kvas. Sledite navodilom proizvajalca za pripravo kvasne kulture.
 9. Pokrijte posodo s fermentacijskim pokrovom, ki omogoča izhod nastajajočega ogljikovega dioksida, hkrati pa preprečuje vstop zraka. Pustite, da se pivina fermentira približno 1-2 tedna pri sobni temperaturi.
 10. Po primarni fermentaciji pripravite steklenice za sekundarno fermentacijo. Raztopite 150 g sladkorja v malo vode, nato pa ga dodajte v steklenice preden prelijete pivino. Ta dodaten sladkor bo ustvaril mehurčke CO2 v steklenici, kar bo dalo pivu naravno peno. Zaprte steklenice dobro pretresite, da se sladkor enakomerno razporedi.
 11. Pivino prelijte v steklenice in jih dobro zaprite s pokrovi. Shranite jih na hladnem in temnem mestu ter pustite, da se pivina sekundarno fermentira vsaj 2-3 tedne.
 12. Pomembno je omeniti, da je domače pivovarstvo postopek, ki zahteva natančnost in higienske ukrepe. Prav tako si oglejte in upoštevajte lokalne predpise v zvezi s pivovarstvom in prodajo domačega piva. Srečno pivovarjenje!
 13. Po tem obdobju je vaše pivo pripravljeno za uživanje! Odprite steklenico, nalijte v kozarec in uživajte v domačem pivu.

Mislim, da bi na koncu dobil zvarek brez ‘duše’.

Oglejte si akcijsko ponudbo v naši spletni trgovini mojepivo.si