Dostikrat opazimo ko ‘guglamo’ različne ponudbe ekstraktov.
Paziti je potrebno, ker so nekateri ekstrakti sladni ekstrakti (angl. Malt Extract) in nekateri celoviti ekstrakti (angl. Hopped Malt Extract). Celoviti ekstrakti kot že ime pove vsebujejo vse – slad, ki je že aromatiziran (hmeljan) ter pridane so dehidrirane kvasovke (postopek priprava piva).
Sladni ekstrakti so uporabni za daljši in bolj svoboden postopek izdelave piva ali pa za slajenje celovitega ekstrakta (namesto sladkorja, dekstroze, maltoze, medu ipd.). Kupimo jih lahko v dveh stanjih – suhem (DME- Dry Malt Extract) in tekočem (LME-Liquid Malt Extract).
Ti so sledečih vrst (po Coopers) :
- svetli (angl. Light) – 40 – 65 EBC
- pšenični (angl. Wheat) – 40 – 80 EBC
- standard ND – 70 – 120 EBC
- amber (angl. Amber) – 300-380 EBC
- temen (angl. Dark) – 1400 – 1900 EBC
EBC (European Brewery Convention) je barva piva.
Pripravljeni so za rabo pri pripravi piva brez dolgega postopka drozganja (angl. Mashing). Potrebno je le vkuhavanje hmelja za aromo in grenkobo.