kalkulacije

Slad - malo računanja

ki ga uporabljamo v pivovarstvu. Pri novih ali pri prilagojenih receptih je pametno pregledati podatke za pivo v nastanku. tu je na voljo.

Za izračun končne barve piva (EBC) in končne specifične mase SG piva (SG / OG) po Palmerju potrebujete slednje vhodne podatke::

  • teža sladu : masa (v lb. – funtih, pounds), °L_slada, SG_slada
  • Volumen šarže (batch, lot) : prostornina (v ameriških galonah. US. Gallon)
  • Vrsta drozganja : učinkovitost_drozganja (iz prakse BIAB 70-80%, Grainfather- Braumeister 85-90%, pivovarne 93-98%)

delež barve piva EBC_slad = 1,576 * Učinkovitost_drozganja * °L_slada * masa / prostornina
Končni barva piva EBC = vsota vseh delež_EBC_slad

delež specifične mase sladu SG_slad = SG_slada * Učinkovitost_drozganja * masa / prostornina
Končna specifična masa sladu SG = vsota vseh delež_SG_slad
(vir klakulacije. braukaiser.com)

Podatki za Mouterij Digemans

Mouterij DingemansTip °L_sladaEBCSG_slada 
Pilsen MD™B1,5°31,037 
Wheat MD™B1,6°31,038 
Pale Ale MD™B3,8°91,038 
Munich MD™B6,0°151,034 
Amber MD™B19,0°501,032 
Aroma 100 MD™B38,0°1001,036 
Aroma 150 MD™B57,0°1501,036 
Cara 20 MD™C8,0°201,034 
Cara 50 MD™C20,0°501,034 
Cara 120 MD™C45,0°1201,034 
Special B MD™C125,0°3251,030 
Biscuit MD™P23,0°601,035 
Mroost 900 MD™P340,0°9001,034Chocolate
Mroost 1400 MD™P530,0°14001,026De-Bittered Black
Pealed roasted barley MD™P453,0°12001,025 
Toasted wheat MD™P12,0°301,034 

(vir https://pivovarnar.si/tabela/)