Slad - malo računanja
ki ga uporabljamo v pivovarstvu. Pri novih ali pri prilagojenih receptih je pametno pregledati podatke za pivo v nastanku. tu je na voljo.
Za izračun končne barve piva (EBC) in končne specifične mase SG piva (SG / OG) po Palmerju potrebujete slednje vhodne podatke::
- teža sladu : masa (v lb. – funtih, pounds), °L_slada, SG_slada
- Volumen šarže (batch, lot) : prostornina (v ameriških galonah. US. Gallon)
- Vrsta drozganja : učinkovitost_drozganja (iz prakse BIAB 70-80%, Grainfather- Braumeister 85-90%, pivovarne 93-98%)
delež barve piva EBC_slad = 1,576 * Učinkovitost_drozganja * °L_slada * masa / prostornina
Končni barva piva EBC = vsota vseh delež_EBC_slad
delež specifične mase sladu SG_slad = SG_slada * Učinkovitost_drozganja * masa / prostornina
Končna specifična masa sladu SG = vsota vseh delež_SG_slad
(vir klakulacije. braukaiser.com)
Podatki za Mouterij Digemans
Mouterij Dingemans | Tip | °L_slada | EBC | SG_slada | |
Pilsen MD™ | B | 1,5° | 3 | 1,037 | |
Wheat MD™ | B | 1,6° | 3 | 1,038 | |
Pale Ale MD™ | B | 3,8° | 9 | 1,038 | |
Munich MD™ | B | 6,0° | 15 | 1,034 | |
Amber MD™ | B | 19,0° | 50 | 1,032 | |
Aroma 100 MD™ | B | 38,0° | 100 | 1,036 | |
Aroma 150 MD™ | B | 57,0° | 150 | 1,036 | |
Cara 20 MD™ | C | 8,0° | 20 | 1,034 | |
Cara 50 MD™ | C | 20,0° | 50 | 1,034 | |
Cara 120 MD™ | C | 45,0° | 120 | 1,034 | |
Special B MD™ | C | 125,0° | 325 | 1,030 | |
Biscuit MD™ | P | 23,0° | 60 | 1,035 | |
Mroost 900 MD™ | P | 340,0° | 900 | 1,034 | Chocolate |
Mroost 1400 MD™ | P | 530,0° | 1400 | 1,026 | De-Bittered Black |
Pealed roasted barley MD™ | P | 453,0° | 1200 | 1,025 | |
Toasted wheat MD™ | P | 12,0° | 30 | 1,034 |