V uporabi sta dve lestvici grenkobe (grenčine) piva in sicer IBU (angl. International Bitterness Units) ter EBU (angl. European Bitterness Units). Lestvici sta dokaj podobni saj je pri nastajanju EBU sodelovala tudi American Society of Brewing Chemists.
Grenkobo oz. grenčino piva daje hmelj, ki je vkuhan v fazi hmeljanja pivine.
EBU | Stil piva |
15-25 | Mild, Brown Ale, Sweet Stout, Wheat Beer, British and Munich type Lagers |
28-40 | Pilsner |
30-50 | Bitter, Pale Ale, Porter |
4O-75 | Irish Stout, Imperial Stout, Barley Wine |
izračun količino in vrsto hmelja za končem EBU piva
(ciljni EBU * končna količina piva v litrih)/(2*Alfa kislina želenega hmelja v %)
primer:
Končna količina piva je 25l. in želega grenkoba piva je 35 EBU. Pri uporabi hmelja Fuggles z alfa kislino v višini 5,6% dobimo sledeče:
(35 * 25)/(2 * 5,6) = 875/11,2 = 78
Potrebujemo 78g hmelja vreti 60 minut. Formula predvideva 20% izkoristek hmelja.