Recept : Belgijsko pšenično pivo po CastleMalting
Splošno
Stil piva : Tipično belgijsko pšenično pivo
Opis : Belgijsko pšenično pivo ali belo pivo je navadno tretirano kot poletno pivo. Streže se ga kot aperitiv in postreže skupaj z rezino limone ali pomaranče.
OG (Original Gravity) : 11-12°Plato (1040-1048 SG)
EBC (European Brewery Convention) : 10-12
EBU (European Bitterness Units) : 25-30
ABV (Alcohol By Volume) : 5,0-5,5%
Sestavine
Končna količina piva: 10l.
Slad (Malt) :
– 1,8 – 2,0kg. Pilsen 2RS
– 0,5kg. Pšenični
Hmelj (Hop):
– 8g. Hallertau Magnum
– 8g. Styrian Golding
Kvas (Yeast):
– 5 – 8g. safBREW WB-06 ali Lallemand Munich
Dodatni začini (Spices):
– 1g. pomarančne lupine
– 0,2g. Kumina
– 0,1g. Koriander
Postopek
Korak 1 : drozganje (1h22)
– Mash in (8l. vode pri 45°C)
– Kuhanje 60min. na 62°C (beta-amilaza – škrob v sladkor : fermentirajoč del pivine)
– Kuhanje 20min. na 70° (alfa-amilaza – škrob v dekstrin : nefermentirajoč del pivine – več telesa)
– Kuhanje 2min. na 78°C
– Splakovanje z vodo (4,5l. pri 74°C)
– Mash out
Korak 2: vrenje (1h30) – izhlapi 8-10% pivine
– 75min. pred koncem dodaj 8g. hmelja Hallertau Magnum (grenčina)
– 5min. pred koncem dodaj hmelj Styrian Golding (aroma in okus)
– 5min. pred koncem dodaj začine
– 5min. pred koncem dodaj 1 čajno žličko Irish Moss
Korak 3: alkoholno vretje (5-7 dni +24h)
– 20°C temperatura pivine, ki naraste na 22°C
Korak 4: zorenje
– Najmanj 14 dni pri 7°C