Preiskusili smo – Muntons – Connoisseurs – Export Pilsner
Dnevnik
- Tip piva: Pilsner, pivo zgornjega vrenja
- Proizvajalec: Muntons
- Ime recepta: Connoisseurs – Export Pilsner
- EBU: 20-30
- EBC: 8-12
- OG-planiran: 1040-1044
- FG-planiran: 1012
- ABV-planiran: 3,8%
Št. | Datum ura | Korak | Opomba |
1 | 29/05/2012 09:30 | Začetek | oprema sterilizirana |
2a | 29/05/2012 09:40 | Prekuhavanje vode – 3l. | prekuhavanje vode do vrelišča |
2b | 29/05/2012 09:40 | Ogrevanje celovitega ekstrakta | neto 1,8 kg |
3 | 29/05/2012 09:50 | Primešana maltoza – 1kg | voda ima 100st. C, joj pozabil izklopiti kuhanje, šlo je preko posode |
4 | 29/05/2012 09:55 | Primešan celoviti ekstrakt | mešanica ima 80st.C |
5a | 29/05/2012 09:56 | Priprava kvasovk | v čist kozarec mlačne vode dodamo čajno žličko sladkorja in vtresemo dehidriran kvas. |
5b | 29/05/2012 09:56 | Prelitje pivine v fermentor | |
6 | 29/05/2012 10:01 | Dodana hladno vodo do skupno 23l. (okoli 18l.) | ciljna temperatura 21st.C |
7 | 29/05/2012 10:05 | Dodamo kvasovke in dobro premešamo | |
8 | 29/05/2012 10:10 | Fermentor zaprt in nastavljena vrelna veha | |
9 | 29/05/2012 10:15 | OG: 1044 | temperatura pivine 24st.C |
10 | 30/05/2012 08:30 | gravity: 1020 | zelo prehitro pretopel prostor in s tem pivina |
11 | 31/05/2012 10:00 | gravity: 1018 | |
12 | 01/06/2012 22:00 | gravity: 1018 | kar visoka gravitacija a stabilna, mogoče zaradi maltoze? |
13 | |||
14 | 01/06/2012 23:00 | stekleničenje | |
15 | 04/06/2012 20:00 | poskušina | pivo ni več motno, a se ne vidi skozi načeloma je bistro, usedlina še mehka |
Zelo zanimiv pilsner, malo bolj temen (vzrok maltoza ali pa podaljšano kuhanje z maltozo) ,in osvežujoč, a vedno naraven.
povezava v spletni trgovini mojepivo.si