Priprava vode
Za kvalitetno pivo je voda najpomembnejša sestavina, saj je je v pivu približno 90%. Voda mora biti neoporečna in vsebovati čim več mineralnih snovi. Trdota vode vpliva na pivo.
Voda daje pivu svoj značaj. V preteklosti so nastajale pivovarne prav v okolici kakovostnih vodnih izvirov,danes pa pivovarne vodo kemično obdelajo ter jo tako prilagodijo svojim zahtevam. Domači pivovarji se nagibamo k reku, če je voda dobra za pitje je dobra tudi za izdelavo piva. Pomembno je le to, da voda ni klorirana, ker klor ubija mikroorganizme s tem tudi pivski kvas.
V pivovarstvu vodo uporabljajo:
- za sam tehnološki proces proizvodnje,
- za proizvodnjo in
- za pranje steklenic,opreme in prostorov.
Zato je v pivovarstvu je poraba vode velika, za proizvodnjo 1hl piva se porabi od 8 do 10hl vode.
V pivovarnah morajo vodo ustrezno pripraviti, tako da voda za pripravo piva vsebuje čim manj :
- železa in nitratov, ki zavirajo razvoj kvasovk,
- sulfatov, ki povzročajo močnejšo grenkobo piva,
- silicijevega dioksida, ki povzroča kolaidno nestabilnost piva,
- prostega klora, ki reagira s taninom in dobimo snovi neprijetnega okusa ter
- bikarbonatne trdote.
Doseganje ciljne vode želimo zaradi izdelave ciljnega piva.
Doseganje želene (ciljne) vode
Če želimo korigirati vodo in doseči ciljno vodo moramo iti po postopku :
- analiza naše vode oziroma vode, ki nam je na voljo
- analiza ciljne vode
- dosegljive kemikalije za korekcijo vode
- kalkulator za korekcijo vode
Spodaj je primer postopka
Analiza ciljne vode – ciljna sestava vode
Name | Kalcij Ca+2 ppm | Magnezij Mg+2 ppm | Natrij Na+ ppm | Kloridi Cl– ppm | Sulfati SO4-2 ppm | hidrogenkarbonat HCO3- ppm | Trdota °N | Stil piva |
Antwerp, Belgium | 90.0 | 11.0 | 37.0 | 57.0 | 84.0 | 76 | Trapist, kriek | |
Burton On Trent, UK | 295.0 | 45.0 | 55.0 | 25.0 | 725.0 | 300 | Pale ale | |
Distilled Water | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0 | ||
Dortmund, Germany | 250.0 | 25.0 | 70.0 | 100.0 | 280.0 | 550 | Pale Lager | |
Dublin, Ireland | 115.0 | 4.0 | 12.0 | 19.0 | 55.0 | 200 | Stout, porter, mild ale | |
Edinburg, Scotland | 120.0 | 25.0 | 55.0 | 20.0 | 140.0 | 225 | Heavy Ale | |
London, England | 52.0 | 16.0 | 99.0 | 60.0 | 77.0 | 156 | Stout, porter, mild ale | |
Munich, Germany | 75.0 | 20.0 | 10.0 | 2.0 | 10.0 | 200 | Dark Ale | |
Pilsen, Czech | 7.0 | 2.0 | 2.0 | 5.0 | 5.0 | 15 | Pilsner | |
Vienna, Austria | 200.0 | 60.0 | 8.0 | 12.0 | 125.0 | 120 | Vienner |
Dosegljive kemikalije za ureditev vode
- kreda oz. kalcijev karbonat (Chalk CaCO3),
- soda bikarbonat (Baking soda NaHCO3),
- kalcijev sulfat (Gypsum CaSO4),
- kalcijev klorid (Calcium Chloride CaCl2),
- magnezijev sulfat (Epsom Salt MgSO4),
- običajna sol (Canning Salt NaCl)
Kalkulator za doseganje ciljne sestave vode
Naj uporabnejši je kalkulator za izračun korekcije ciljne vode