Domača mocarela (Mozzarella)
Potrebščine:
- 2l surovega mleka
- kavna žlička citronske kisline
- ščepec ali noževa konica sirila
- ščep soli
- pol dl vode
- cca. 1 l vode
Postopek:
- Vse sestavine si pripravimo na našo delovno povšino, tako da bodo, ko jih bomo potrebovali, pri roki.
- Na štedilnik postavimo kozico, v katero zlijemo surovo mleko in mu dodamo citronsko kislino. Z žlico dobro premešamo, da se citronska kislina raztopi.
- Štedilnik nastavimo na srednjo jakost, tako da se mleko počasi greje. Mleko segrevamo do 35 °C, med tem pa konstantno mešamo. Ko dosežemo pravo temperaturo, kozico odstavimo.
- sočasno: V pol dl vode raztopimo sirilo,
- Raztopljeno sirilo dodamo mleku. Z žlico mešamo še cca. 15 sekund, nato kozico pokrijemo in vse skupaj pustimo počivati 20 minut.
- Mleko se bo med tem časom sesirilo oz. stisnilo. Po pretečenem času, z nožem, v sesirjeno mleko nekajkrat zarežemo, da dobimo manjše kose. Cedilo postavimo čez manjšo kozico. S penovko, predenemo kose sesirjenega mleka na cedilo.
- Pustimo da se sami nekoliko odtečejo, pomagamo jim tako da, cedilo malenkost nagibamo. Vodo, ki je odtekla, shranimo. Potrebovali jo bomo kasneje, za hranjenje mocarele v hladilniku.
- Mocarelo prestavimo nazaj v posodo, spustila bo nekaj vode. Nadanemo si rokavice. Z rahlim gnetenjem ob stran, ji izstisnemo še nekaj vode, katero odlijemo.
- sočasno: V manjši kozici ali kar v čajniku, skoraj do vrenja segrejemo 1 l vode. Vročo vodo nato prelijemo čez mocarelo, počakamo približno 10 -15 sekund, nato vodo odlijemo in vročo gmoto, s stiskanjem navznoter in gnetenjem, oblikujemo v kroglo. Mocarela bo postala precej vroča, tako da, naj se nam ne mudi.
- Krogla bo postajala vse bolj elastična in gladka. To pomeni, da je naša domača mocarela pripravljena. Če se nam zdi, da se je mocarela prehitro ohladila in še nismo uspeli iz nje oblikovati gladke krogle, postopek z vročo vodo ponovimo.
- Hranimo jo v hladilniku, v vodi ki je odtekla, največ 3 – 4 dni.
Mad Millie - Mozzarella
Potrebščine:
- 4l mleka
- 2 čajni žlički citrnske kisline raztopljene v 60ml vode
- 1 tabletka Sirila razredčene v 60ml vode
- 2ml Calcijev Klodid
- sol – po potrebi
Postopek:
- mleko segrejemo
- dodamo 2ml Calcijev Klodid
- 2 čajni žlički citrnske kisline raztopljene v 60ml vode
- segrejemo do 32°C in stalno mešamo
- ostavimo in dodamo 1 tabletka Sirila razredčene v 60ml vode
- pokrijemo in pustimo 25-30 min na 32°C
- razrežite skuto (curd) na 3cm kocke (harfa)
- segrejte skuto na 42C in obvezno mešamo
- prenesite sir v cedilo in naj se odceja 5 min
- segrejemo vodo na 70°C in dodajte skuto pustite dokler se skuta vidno ne topi
- vzemite topljeno skuto (pazi vroče) in jo raztegujte in na koncu oblikujte v kepice (če ni dovolj ali ni več raztegljiva jo ponovno ogrej v vodi 70°C)
- potem jo položite v ledeno hladno slano vodo