Sodček Party keg 5l. je že dokaj dobro poznana oblika hrambe piva.
Kakšen je postopek ‘stekleničenja’ v sodček ali po naše sodčkanje?
Potrebujemo: sodček Party keg 5l. (4 kom za en ‘batch’ 23l.), 4 kom. zamaškov za Party keg 5l., sredstvo za dezinfekcijo/sterilizacijo, sladkor za sekundarno vretje ‘batch priming’ npr. dekstrozo.
opozorilo: Za ‘batch priming’ potrebujemo le 60% sladkorja kot je namenjeno klasičnem stekleničenjem. Recimo klasični postopek zahteva 140-180g. dekstroze. Pri sodčkanju potrebujemo le 85g.-110g. dekstroze.
Postopek:
- izvedemo ‘batch priming’
- steriliziramo sodček
- vlijemo v sodček pivo in pustimo 2,5 cm prostora na vrhu (toliko manj vlijemo)
- zapremo čep
- pustimo 2 tedna za karbonizacijo pri sobni temperaturi (oziroma pri temperaturi kvasovk)
- skladiščimo pivo pri nizki temperaturi do 6 mesecev.