Stekleničenje v steklenice
Za stekleničenje se uporablja le čiste in sterilizirane steklenice.
Preden pivo natočimo v steklenice, dodamo vanje sladkor za karbonizacijo (včasih se uporablja izraz sekundarna fermentacija).
Steklenico nastavimo na pipico fermentorja tako, da teče pivina po steklu in ne dela pene. Boljša rešitev polnilna cevka. Predno začnemo s pretakanjem odvijemo pokrov fermentorja, sicer nam pivo lažje pretakalo v steklenico. Steklenice napolnimo do približno 3 cm pod robom in zapremo z zamaškom.
Priporočamo, da steklenice opremimo z etiketami, na katerih navedemo stil piva in datum polnjenja.
Steklenice postavimo še za 2-7 dni v prostor, ki mora imeti isto temperaturo kot je bila temperatura primarne fermentacije (npr. za ale : 19 do 23° C), da se izvede še karbonizacija .
Motno pivo pa začne postajati čisto in bistro.
Možnosti za karbonizacijo je več:
- z karbonizacijskimi tabletami
- z merico za sladkor
- ‘Batch priming’-om
Volumen steklenice | Količina sladkorja | Št. karbonizacijskih tablet |
345 ml. | 3 g. | 1 kos. |
500 ml. | 4 g. | 1-1,5 kos. |
750 ml. | 6 g. | 2 kos. |
Merica za sladkor omogoča vnos sladkorja (dekstroze ali kristalnega sladkorja) direktno v steklenice. Doziranje na posamezno steklenico ponovno poteka neodvisno od stila piva zaradi enostavnosti. Merica ima tri mere za steklenice (0,375ml, 0,5l in 0,75l)
Batch priming
za izračun količine sladkorja, ki ga potrebujete za sekundarno fermentacijo po metodi ‘batch priming’ uporabite :
- kalkulator https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
- nastavite na evropske mere t.i. Metric – Liters, C, grams
še primer npr. za vrsta piva American Pale Ale
- imamo 23 litrov pivine (6 US. Gallon)
- potrebujemo za omenjen stil piva količino CO2 = 2.5 (2.3 -2.7)
- sekundarno fermentiramo pri 21st. C
Ta sladkor stopimo v topli vodi. Sladkorno vodo vlijemo v vrelnik (fermentacijsko posodo) rahlo zmešamo, da se vnešena tekočina razporedi po vsem pivu v posodi. Potem začnemo s pretakanjem v steklenice. Pazite, da možno okužbo.
polnjenje 5l sodčkov (Party in Easy keg)
Za polnjenje se uporablja le čiste in sterilizirane sodčke.
Preden pivo natočimo v sodček, dodamo vanje sladkor za karbonizacijo (včasih se uporablja izraz sekundarna fermentacija). Način doziranja za karbonizacijo identični – priporočamo, da uporabite le tretjino navedenega sladkorja (1/3 sladkorja namenjenega za steklenice).
Sodček nastavimo na pipico fermentorja tako, da teče pivina po steklu in ne dela pene. Predno začnemo s pretakanjem odvijemo pokrov fermentorja, sicer nam pivo lažje pretakalo v sodček. Sodček napolnimo do približno 2 cm pod robom in zapremo z čepom.
Priporočamo, da sodček opremimo z etiketami, na katerih navedemo stil piva in datum polnjenja.
Sodček postavimo še za 2-7 dni v prostor, ki mora imeti isto temperaturo kot je bila temperatura primarne fermentacije (npr. za ale : 19 do 23° C), da se izvede še karbonizacija.
Polnjenje v sode (Corny - Cornelious)
Za polnjenje se uporablja le čiste in sterilizirane sode.
Priporočamo, da sodček opremimo z etiketami, na katerih navedemo stil piva in datum polnjenja.
Začnemo s prisilnim karboniziranjem.
Sodček postavimo še za 2-7 dni v prostor, ki mora imeti isto temperaturo kot je bila temperatura primarne fermentacije (npr. za ale : 19 do 23° C), da se izvede še karbonizacija.
Prisilno karboniziranje
Prisilno karboniziranje poteka sledeče:
- Pivo pretočimo v sod. Priključimo CO2 bombo in dvignemo pritisk v sodu na 2 bara (30 psi). Prevaljajte 5-7x (valjaj, tresi in premikaj). Kasneje dajte sod v hladilnik za 7 dni.
- Po pretečenih 7 dnevih v sodu zmanjšamo pritisk na 0,65 bara (10 psi) za naslednjih 3 do 4 dni.
- Hranite pivo v sodu pri tem pritisku.
- Pred serviranjem znižaj pritisk v sodu na 0,2-0,35 bara (3-5 psi). Po uporabi ponovno dvignite pritisk na 0,65 bara (10 psi)