Izdelava Whiskey (Single Malt)
Izdelava Whiskey-a je dokaj enostavna. Zelo podobna je izdelavi piva, s tem da ne hmeljamo in potrebna je destilacija.
Alkoholna drozga – 20l
Sestavine :
- 7kg sladu Pale Ale MD
Drozganje:
- Mash IN : (Strike : 22l pri 69°C)
- drozganje : 60 min. pri 65-67°C
- Mash OUT (brez sladu) : 10 min. pri 75°C
- Sparge : 11l pri 79°C
Vrenje:
- 15 min. pri 100°C
Alkoholno vrenje – ohladite drozgo na 25°C (OG:1.067) in jo prenesite v fermentor. Dodajte Whiskey kvasovke in pustito 10 dni pri 22-28°C (FG: 1.012)
Destilacija
bo dvostopenjska – prva destilacija – nič ločevanja (tokov ali frakcija) do padca alkoholne stopnje na 10 ABV (izmerimo z alkometrom). Rezultat surovo žganje (surovi Whiskey) 5,7l pri 58 ABV. Druga destilacija (prežig) bo z ločevanjem, pri 55°C vklopimo hladilno vodo za hladilnik kondezatorja alembične kupole:
- prvi del odstranimo (2dcl – metilni alkohol) in zavržemo,
- natočimo 3 x 1dcl prvega toka (angl. Head) in jih označimo H3, H2 H1
- natočimo t.i. srednji tok (angl. Heart) vse do 55 ABV
- natočimo 3 x 1dcl zadnjega toka (angl. Tail) in jih označimo T1, T2 T3
- zaključimo pri 98°C oz. pri 20 ABV
Mešanje
sedaj imamo pripravljeno za kombiniranje in mešanje vašega Whiskey-a:
- srednji tok (angl. Heart) je osnova in jo celoti obdžimo. Sedaj lahko kombiniramo :
- aromo z dodajanjem zadnjega toka po želji T1 (če nam ustraza še T2 in T3), ter
- ostrost (jakost) z dodajanjem prvega toka H1 (če nam ustraza še H2 in H3).
Na koncu izmerimo končni ABV. Za staranje ter za barvo damo naš Whiskey v hrastov sod (in čakamo, čakamo, …) ali pa naredimo bližnjico dodamo v flaškon hrastove koščke.
Po zaključku ‘staranja ‘oz. pred ‘konzumacijo’ Whiskey primerno razrečimo na primernih 50 ABV.
Na zdravje.
Sestavine:
Oprema: