Izdelava Vodke

Malo več dela je z izdelavo vodke. Potrebujemo škrob (krompir) in encime za pretvorbo škroba v fermentajoče sladkorje (direktno alfa-amilaze ali 1kg osnovnega sladu, ki imajo alfa-amilaze)

Alkoholna drozga
Sestavine :

Krompir prvo olupite, dobro operite, narežete in pokuhajte (15min. vrenja), da se popolnoma razpusti. Zmiksajte, da ne bo koščkov dolijte vodo in dodajte vir encimov (alfa amilaze oz. zmeti osnovni slad)

Drozganje:

  • Mash IN : 67 °C (22l)
  • drozganje : 60 min. pri 67°C
  • Mash OUT : 10 min. pri 75°C

Alkoholno vrenje – ohladite drozgo na 20°C (OG:1.065) in jo prenesite v fermentor. Dodajte Vodka kvasovke in pustito 14 dni pri 18-23°C (FG: 1.012)

 

Destilacija
bo enostopenjska – prva destilacija (prežig) je z ločevanjem, pri 55°C vklopimo hladilno vodo za hladilnik kondezatorja alembične kupole:

  1. prvi del odstranimo (2dcl – metilni alkohol) in zavržemo,
  2. natočimo 3 x 1dcl prvega toka (angl. Head) in jih označimo H3, H2 H1
  3. natočimo t.i. srednji tok (angl. Heart) vse do 55 ABV
  4. natočimo 3 x 1dcl zadnjega toka (angl. Tail) in jih označimo T1, T2 T3
  5. zaključimo pri 98°C oz. pri 20 ABV

 

 

Mešanje
sedaj imamo pripravljeno za kombiniranje in mešanje vašega Vodke-a:

  1. srednji tok (angl. Heart) je osnova in jo celoti obdžimo. Sedaj lahko kombiniramo :
  2. aromo z dodajanjem zadnjega toka po želji T1 (če nam ustraza še T2 in T3), ter
  3. ostrost (jakost) z dodajanjem prvega toka H1 (če nam ustraza še H2 in H3).

Na koncu izmerimo končni ABV. Pred ‘konzumacijo’ vodke primerno razrečimo na primernih 40 ABV.

Na zdravjot !

 

Sestavine:

Oprema:

Close Menu